01.12.2015

„Złote Berło”- nagroda Banku Millennium i Fundacji Kultury Polskiej dla Teatru Polskiego Radia

(Warszawa, 1 grudnia 2015 roku) Bogusław Kott, Przewodniczący Rady Nadzorczej Banku Millennium wręczył wczoraj, po raz 17 nagrodę Złote Berło. Laureatem nagrody został Teatr Polskiego Radia. Kapituła nagrody pod przewodnictwem Beaty Tyszkiewicz przyznała ją za konsekwencję w prezentowaniu najwybitniejszych osiągnięć polskiego i międzynarodowego dramatopisarstwa; troskę o zachowanie piękna języka polskiego; twórczą i inspirującą obecność w życiu wielu pokoleń radiosłuchaczy, kształtowanie gustów i rozwijanie wyobraźni milionów Polaków.

Każdorazowo Laureat otrzymuje od sponsora możliwość  przyznania nagrody osobie lub instytucji kontynuującej (w szeroko rozumiany sposób) jego dzieło lub działalność. Decyzją tegorocznego Laureata nagrodę dodatkową tzw. „Małe Berło” otrzymuje Miasto Sopot.

Uroczystość wręczenia nagrody i towarzyszący jej koncert odbył się  30  listopada br. w Studio im W. Lutosławskiego w Warszawie. Relacja telewizyjna z uroczystości planowana jest w Programie 2 Telewizji Polskiej w piątek 4 grudnia 2015 roku o godz. 16.10.

Nagroda „Złote Berło” została ustanowiona w roku 1999 przez Fundację Kultury Polskiej i Bank Millennium. Bank Millennium  – od początku jej istnienia - jest jej fundatorem i mecenasem oraz sponsorem towarzyszących jej wydarzeń artystycznych. Nagroda przyznawana jest dorocznie wybitnym polskim twórcom. Obszarem nagrody jest najpełniej rozumiana twórczość pojedynczego człowieka lub zbiorowości, grupy twórców, organizacji społecznej, instytucji artystycznej, ruchu kulturalnego czy naukowego. Jej laureatami są w kolejności: Jerzy Giedroyc, Wojciech Kilar, Stanisław Lem, Roman Polański, Ewa Podleś, Sławomir Mrożek, Janusz Gajos, Tadeusz Różewicz,  Maria Fołtyn, Wojciech Młynarski, Krzysztof Penderecki, Józef Wilkoń, Wiesław Myśliwski, Jerzy Stuhr, Danuta Szaflarska oraz Jerzy Maksymiuk.

Nagroda „Złote Berło” to rzeźba berła z brązu autorstwa prof. Krzysztofa Nitscha, w której głowicy osadzony jest indywidualnie dobrany kamień szlachetny. Laureat otrzymuje także kwotę 110 tys. zł, zaś laureat „Małego Berła” kwotę 11 tys. zł.