13.12.2021

Andrzej Gliński prezesem Związku Pracodawców Instytucji Finansowych w Konfederacji Lewiatan

10 grudnia Związek Pracodawców Instytucji Finansowych zrzeszony w Konfederacji Lewiatan, najważniejszej organizacji pracodawców prywatnych w Polsce wybrał nowe władze. Prezesem Związku został Andrzej Gliński, członek zarządu Banku Millennium odpowiedzialny za obszar bankowości korporacyjnej.

- Traktuję ten wybór w kategoriach zaufania. To wyzwanie w tak zmiennym środowisku, w którym mierzymy się z wieloma nowymi wyzwaniami i mamy do czynienia z ogromną zmiennością legislacyjną. Stowarzyszenie daje możliwość szerszego spojrzenia na tematy w kontekście rynku finansowego i całej gospodarki. Jest to również dla mnie okazja do poznania wielu osób zaangażowanych w kształtowanie rzeczywistości gospodarczej po stronie firm prywatnych - skomentował Andrzej Gliński.

W skład nowych władz Związku Pracodawców Instytucji Finansowych w Konfederacji Lewiatan weszli:

Nowy prezes Zarządu:

Andrzej Gliński (Bank Millennium S.A.)

Wiceprezesi:

Adam Łącki (Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej S.A.)

Patrycja Rogowska-Tomaszycka (Provident Polska S.A.)

Paweł Zegarłowicz (Bank Handlowy w Warszawie S.A.)

Gratulujemy i życzymy sukcesów!

Konfederacja Lewiatan jest najbardziej wpływową polską organizacją biznesową, reprezentującą interesy pracodawców w Polsce i Unii Europejskiej. Zabiega o konkurencyjne warunki prowadzenia biznesu. Dba o trwały wzrost gospodarczy, lepsze prawo, zdrową konkurencję, wzrost zatrudnienia i wzmocnienie kapitału społecznego. Jest głosem biznesu. Lewiatan skupia ponad 4100 firm zatrudniających w sumie ponad 1 mln osób. Jest członkiem Rady Dialogu Społecznego. Jako jedyna reprezentatywna organizacja polskich pracodawców ma przedstawicielstwo w Brukseli i należy do BusinessEurope - największej europejskiej organizacji reprezentującej interesy przedsiębiorców i pracodawców wobec Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i innych instytucji UE.