20.08.2024

Rusza grantowy program Fundacji Banku Millennium – ekowolontariat Our People’24: Save the Planet

Cel sportowy został osiągnięty. Pracownicy Grupy Banku Millennium rozpoczynają kolejną część największej sportowo-wolontariackiej akcji. Fundacja Banku Millennium przeznaczy 250 tys. złotych na promocję i realizację ekoinicjatyw na rzecz dobra Planety i lokalnych społeczności.

Fundacja Banku Millennium 20 sierpnia br. ogłosiła start programu grantowego dla pracowników Grupy Banku Millennium. Jest to szansa dla każdego pracownika na dołączenie do grona wolontariuszy, poprzez zebranie zespołu, zgłoszenie oraz realizację swojego ekopomysłu na rzecz ochrony Planety i lokalnych społeczności w ramach ekowolontariatu Our People’24: Save the Planet. Liczy się kreatywność, zaangażowanie wolontariuszek i wolontariuszy oraz pozytywny, przemyślany i długotrwały wpływ ekoakcji na ochronę środowiska i planety.

Promowanie idei wolontariatu pracowniczego oraz ochrona planety to dwie bardzo ważne kwestie dla Banku Millennium, które łączą się w nowej edycji programu grantowego Fundacji Banku Millennium. Udział pracowników w akcjach społecznych jest ważny dla integracji bankowej społeczności, wspierania współpracy na rzecz realizacji wspólnego celu, a także poprawy dobrostanu pracowników. Dotychczasowe akcje wolontariackie spotkały się z bardzo pozytywną reakcją i dużym zaangażowaniem pracowników. W zeszłym roku 163 wolontariuszek i wolontariuszy zrealizowało 26 ekoinicjatyw w 18 miejscowościach. Wolontariusze przeprowadzili m. in. programy na rzecz ochrony jeży, integrację lokalnej społeczności wokół idei ochrony przyrody, sprzątali parki krajobrazowe, wspierali budowę ekosklepu prowadzonego przez hospicjum dla dzieci, wybudowali i prowadzą pszczelarium na dachu centrali Banku we Wrocławiu. Z ciekawością czekamy na tegoroczne inicjatywypowiedziała Iwona Jarzębska, Prezeska Fundacji Banku Millennium.

W pierwszej sportowej części akcji Our People‘24: Save the Planet wzięło udział ponad 1 400 pracowników Grupy Banku Millennium. Przez 3 miesiące zaangażowani pracownicy łącznie spalili 31 milionów kalorii, zarejestrowali ponad 18 tysięcy ćwiczeń, na nogach pokonali ponad 214 tysięcy kilometrów, a na kołach ponad 317 tysięcy kilometrów. Założony cel zbiórki, udało się osiągnąć w zaledwie 2 miesiące trwania wyzwania, co w efekcie przełożyło się na przekazanie Fundacji Banku Millennium przez Bank Millennium kwoty 250 tys. złotych.

Film promujący akcję, z udziałem pracowników Banku Millennium, dostępny na kanale YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=gXyZ7YX789M&t=1slink otwiera się w nowym oknie