26.07.2024

W 2 kw. 2024 r. Bank Millennium osiągnął dobre wyniki finansowe i biznesowe, zakończył plan naprawy i rozpoczął prace nad nową strategią

Grupa Kapitałowa Banku Millennium S.A. odnotowała zysk netto w wysokości 229 mln zł w 2 kw. 2024 r. i 357 mln zł w pierwszej połowie 2024 r. Ten znaczący wynik kwartalny został osiągnięty pomimo kosztów związanych z wakacjami kredytowymi, utrzymujących się wysokich kosztów portfela kredytów hipotecznych w walutach obcych oraz ponownego obciążenia podatkiem bankowym.

2 kw. 2024 r. był kolejnym solidnym kwartałem z punktu widzenia działalności operacyjnej. Wzrost depozytów pozostał znaczący i wyniósł 3% kw/kw oraz 16% r/r, pomimo obniżonego oprocentowania. Portfel kredytowy bez walutowych kredytów hipotecznych wzrósł o 2% kw/kw oraz 3% r/r, głównie dzięki portfelowi kredytów detalicznych w PLN (uruchomienia kredytów gotówkowych były na rekordowym poziomie 2 mld zł, co oznacza wzrost o 33% r/r) oraz dalszej poprawie wolumenów leasingowych (nowe wolumeny osiągnęły poziom 1 mld zł, czyli wzrost o 14% kw/kw i o 26% r/r). Liczba aktywnych klientów detalicznych powiększyła się o 5% r/r do poziomu 3 milionów 83 tysięcy.

Jesteśmy zadowoleni z wyników Banku w 2 kw. 2024 r., który zakończyliśmy zyskiem netto w wysokości 229 mln zł, pomimo kosztów wakacji kredytowych i utrzymującego się obciążenia związanego z walutowymi kredytami hipotecznymi. Są trzy aspekty, na które chciałbym zwrócić uwagę: nasze wyniki biznesowe utrzymały się na wysokim poziomie zarówno w bankowości detalicznej, jak i korporacyjnej, a klientom zaoferowaliśmy nowe rozwiązania, takie jak odświeżona aplikacja mobilna, kantor wymiany walut czy Blik Pay Later; po drugie, zawarliśmy kolejnych 1 000 ugód z kredytobiorcami frankowymi, co oznacza, że od początku programu osiągnęliśmy poziom 23,5 tys. ugód; Zakończyliśmy też realizację planu naprawy, co pozwala nam z pełną energią skupić się na dalszym rozwoju banku. Zrealizowaliśmy to wszystko dbając o wysoką jakość obsługi klienta, o dobre środowisko pracy dla naszych pracowników i skuteczną realizację celów strategii na lata 2022-2024 "Inspirują nas ludzie"skomentował wyniki Joao Bras Jorge, prezes Banku Millennium.

W 2 kw. 2024 r. Bank nieustannie przykładał wysoką wagę do redukcji swojego portfela walutowych kredytów hipotecznych oraz związanego z nim ryzyka i dlatego pozostawał otwarty na indywidualnie negocjowane polubowne rozwiązania (między innymi przewalutowania kredytów na zł, przedterminowe częściowe lub całkowite spłaty). Liczba dobrowolnych ugód w 2 kw. 2024 wyniosła 1 007 (w 1 poł. 2024: 2 111), nieco poniżej liczby w poprzednim kwartale. Od początku roku 2020, kiedy ugody zaczęły być aktywniej oferowane, zawarto ponad 23 500 polubownych ugód. Stanowi to ponad 38% liczby umów kredytowych dotyczących walutowych kredytów hipotecznych aktywnych w momencie startu programu oferowania ugód. W wyniku tych negocjacji, zasądzonych wyroków oraz innych naturalnych czynników, w 2 kw. 2024 r. liczba aktywnych walutowych kredytów hipotecznych zmniejszyła się o 2 004 do 28 759, po spadku o 5 586 w całym roku 2023.

Istotną decyzją podjętą przez Zarząd Banku w 2 kw. 2024 r. było zakończenie realizacji planu naprawy, wynikającego z programu wakacji kredytowych dla kredytobiorców w latach 2022-23 i związanymi z tym negatywnymi implikacjami dla współczynników kapitałowych w 2022 r. W ocenie Zarządu Banku osiągnięte zostały wszystkie kluczowe założenia planu naprawy. W szczególności, wszystkie wskaźniki zdefiniowane w planie osiągnęły bezpieczne poziomy, rentowność oraz wyniki finansowe uległy trwałej poprawie, współczynniki kapitałowe zostały przywrócone do poziomów znacznie przekraczających minimalne wymogi regulacyjne, a Bank i Grupa spełniają wymogi MREL, w tym wymogi połączonego bufora. Zarząd Banku nie identyfikuje również przyszłych okoliczności, które przemawiałyby za dalszą realizacją planu naprawy.

Bank Millennium jest bliski realizacji strategii na lata 2022-24 "Inspirują nas ludzie". Po 2 kw. 2024 Bank odnotowuje, że większość celów jest na dobrej drodze do osiągnięcia poziomów zaplanowanych na 2024 rok. Część kluczowych celów Bank już zrealizował, m. in. przekroczył poziom 3 mln aktywnych klientów detalicznych oraz 90% aktywnych klientów cyfrowych, odnotował spadek udziału walutowych kredytów hipotecznych w portfelu kredytowym poniżej 10%.

Podsumowując prezentację wyników za 2 kw. 2024 r. Joao Bras Jorge powiedział: Dzięki wynikom za 2 kw. 2024 r. jesteśmy bliżej pełnej realizacji naszej strategii na lata 2022-2024 "Inspirują nas ludzie". W 2 kw. 2024 na podkreślenie zasługuje wprowadzenie nowych, cyfrowych rozwiązań dla naszych klientów. Cieszy nas bardzo dobra sprzedaż kredytów gotówkowych oraz fakt, że wzrost portfela w segmencie korporacyjnym nabiera tempa. Jesteśmy również bardzo dumni z pierwszej emisji listów zastawnych przez Millennium Bank Hipoteczny, które są już notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Przed nami przygotowanie strategii na lata 2025-2028, którą przedstawimy w czwartym kwartale br.

Wyniki Grupy Kapitałowej dostępne są również tutaj: https://www.bankmillennium.pl/o-banku/relacje-inwestorskielink otwiera się w nowym oknie